İstanbul Fast Food Zincirlerinde Kızartma Yağı Denetimi
İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “Fast food zincirleri ve toplu tüketim yerlerindeki yağların denetimini yapıyoruz. Bu denetimlerde kızartma yağlarının belirli aralıklarla değiştirilmesi gerektiğini söylüyoruz. değişmez, oksitlenir. Bu noktada eşik değerimiz 25 polar maddedir.” Hız ve sıcaklık 180 derecede. Onayın ardından işletmeye 5996 sayılı Kanun hükmüne göre 29 bin 500 lira idari para cezası kesiliyor” dedi.
İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Bağcılar’daki fast food, restoran, kafe ve oteller gibi toplu tüketim yerlerinde kızartma yağı kontrolleri gerçekleştirdi. Gıda ile gıdayla temas eden unsur ve malzemelerin üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde toplam 12 bin 868 resmi denetim gerçekleştirildi. Resmi denetimlerde usulsüzlük tespit edilen 463 işletmeye yasal işlem yapılırken, 2 işletme hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Toplamda 3 adet kızartma yağı örneği alınarak analize gönderildi. Karaca, laboratuvar sonuçlarına göre 25 polar element içermeyen işletmelere 29 bin 500 lira idari para cezası kesildiğini belirtti.
“29 bin 500 lira idari para cezası kesildi”
Denetimin ardından açıklama yapan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “Çiftlikten sofraya, birincil üretimden tüketiciye kadar tüm süreçlerin denetimi ve kontrolü Bakanlığımız bünyesinde. Bunu 728 personelle yapıyoruz. İstanbul’un 39 ilçesinde müfettişlerimiz var. 2023 yılında yaklaşık 28 bin denetim yaptık. Bu 10 gün içerisinde Bakanımızın talimatıyla fast food zincirleri ve toplu tüketim yerlerindeki yağların denetimini gerçekleştiriyoruz. Bu kontrollerde, kızartma yağlarının belirli aralıklarla değiştirilmesi gerektiğini söylüyoruz.Aksi takdirde oksitlenir.Yapısı bozulur.Serbest kalacak kimyasallar insan sağlığına ciddi zararlar verir.Bu noktada eşik değerimiz 25 polar elementtir ve sıcaklık 180 derecedir. Rastgele bir işletmede bunun üzerinde bir değer bulduğumuzda ön tespit cihazımızla kontrol edilir. Numune alıp laboratuvara göndeririz. Onayladıktan sonra 5996 sayılı Kanun hükmüne göre İşletmeyle ilgili olarak 29 bin 500 TL idari para cezası kesildi. Geçen yıl 68 örnek aldık. Yaptığımız 68 numunenin 22’sinde negatif sonuç çıktı. Numune sayımızın az olmasının nedeni ön tespitimizin olmasıdır. Ön tespitte 25’in altında bir eşik değer varsa numune almamıza gerek kalmıyor. Vatandaşlarımıza en doğru denetçinin tüketicinin kendisi olduğunu anlatıyoruz. Kontrollerimizi haftanın 7 günü 24 saati gerçekleştiriyoruz ama vatandaşların nereye giderse gitsin, nerede alışveriş yaparsa yapsın, beslenme okuryazarlığına dikkat etmesi gerekiyor. Etiketlere, son kullanma tarihlerine, tavsiye edilen son kullanma tarihlerine, Bakanlığımızın izniyle üretilip üretilmediğine bakmaları gerekiyor. Kızartma yağlarını çok sık kullanmamak. Kullanımdan sonra doğrudan lavaboya dökmemelidirler. Bu aynı zamanda çevresel bir rahatsızlıktır ve çevre kirliliğine neden olur. Lavaboya döktüğümüz yağlar doğrudan denizlerimize ulaşarak hem denizlerimizde hem de karada kirliliğe neden oluyor. Yağ, arıtılması oldukça zor bir element olduğundan atık yağ toplayan merkezlere götürülmeleri gerekmektedir. Bu aynı zamanda geri dönüşüm açısından da bize fayda sağlıyor. Sabun sanayinde, kozmetikte, akaryakıtta ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Vatandaşlarımız bu noktada hassasiyet gösterirse çok mutlu oluruz. Kontrollerimiz 10 gün boyunca ağırlaştırılmış olarak devam edecek ama 365 gün boyunca kontrollerimiz normal şekilde devam edecek. Aslında düzenli aralıklarla ağırlaştırılmış kontroller yapıyoruz. Ramazan Bayramı’nda, yılbaşında tatlıcılar, kuruyemişçiler ve kuruyemişçilerde, Kurban Bayramı’nda ise kasaplarda alkol tüketimini kontrol ediyoruz. “Yaptığımız kontroller sonrasında birçok işletmemizin polarlarını değiştirdiğini görüyoruz, bu da bizi mutlu ediyor” dedi. – İSTANBUL