Haber

Alanya Belediyesi Yörük Kültürünü Belgesele Dönüştürdü

Alanya Belediyesi yeni bir kültürel miras projesini hayata geçirdi. Toros Dağları’nın kalbi, göçebe yaşamının kahramanları Yörüklerin hayat hikayeleri belgesele dönüştürüldü. 14 bölümden oluşan belgesel vatandaşların beğenisine sunulacak ve tarihte bir kültür varlığı olarak kalacak.

Alanya Belediyesi’nin Kültür Envanteri Yörük Projesi hayata geçirildi. Ekonomik uğraşların bir yaşam biçimine dönüştüğü ve babadan çocuğa aktarıldığı asırlık göçebe geleneğinin, göç yolunda yaşananların ve göçebelerin hayatlarının tüm detayları dinlenerek filme dönüştürüldü. canlı kahramanlar

“14 bölümlük göçebe belgeseli hazırladık”

Belgesel projesi hakkında bilgi veren Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Alanya’nın yaşam kültürünün özünü oluşturan Yörüklerin hikayelerini Toros Dağları ile bütünleştirerek anlatan Yörük Belgesel Dizisi hazırladık. Çağdaşlığın gölgesinde. Yörüklerin yaşamlarının ayrıntılarını içeren ve göçebe kültürünün zenginliğine vurgu yapan belgeselle hayat, “Kalan bu değerli varlıkları koruyarak gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu anlamda göçebe kültürünün son temsilcilerini Toros Dağları’nın zirvelerinde bulduk ve göçebelerin yaşamlarını kayıt altına aldık. Bunun için Orta Toroslar’ın 2 bin metrenin üzerindeki yaylalarında yayla kültürüne tanık olduk” dedi.

“Yakın zamanda hepsini halkımızın hizmetine sunacağız”

Başkan Yücel, “Özellikle Susuz, Karabuynzlar, Küllügöl, Söbüçimen, Gelesandra, Ali Köprüsü, Gedevet, Mahmutydi, Üçırmak, Dim Üzümlü, Avsallar, Sirge yaylalarında çobanların uzun ve güçlü yayla günlerini hem fotoğrafladık hem de filme aldık. , Çaşır ve Kuruca. “Hayvanın sürülerle nasıl bağ kurduğuna, sürü hayvanlarının kırkılmasına, hayvan çanlarının çalınmasına, yaylalarda oynanan göçebe oyunlarına, ağıtlara tanık olduk. 14 bölümlük çok değerli bir belgesel serisi hazırladık. Belgeselin fragmanlarını, kısa görüntülerini, fotoğraflarını ve tüm içeriğini yakın zamanda halkımızın hizmetine sunacağız” dedi.

“Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan hayat serüvenlerini takip ettik”

Çekimlerin uzun ve zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Başkan Yücel, “Yörüklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan yaşam serüveninin izini sürdüğümüz bu belgesel dizisinde, daha çok kişiyle yapılan röportajlar sonucunda kayıt altına alınmıştır. Kültürel unsurların son bir temsilcisinden daha fazlası. Yaylalarda ve kırsalda Yörüklerin ayak izlerini takip ediyoruz.” Hayatın ayrıntılarını bulabileceğiniz belgeseli izlerken keyif alacağınıza inanıyorum” dedi.

Alanya kültürüne miras kalacak yeni belgeseller yapılacak.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, nisan-mayıs aylarında yaylalara göç eden ve eylül ayında geri dönen Yörüklerin hala bir yaşam biçimi olarak göçebe yaşamlarını sürdürdüklerini belirterek, belgesel dizisinin Toros Dağlarının Berber Çobanları, Mahsulleri olduğunu sözlerine ekledi. Toros Dağlarında Zaman, Çoban Çanları, Ahşaba Hayat Verenler. (Kaşıkçı), Suyu Halatla Taşıyanlar – Karlık, Yörüklerin Şiir Dili – Yakım, Çarktan Çurfalık’a Dokuma, Yörük Oyunları, Sahilden Giyi Dağına Göç Yolları, Bestel, Yörüklerin Kadim Tatlısı Toros Dağları, Yörüklerin Eklediği Pekmez, Toprakla Fermente Edilen Pekmez, Toros Dağlarından Süzülen Şifalı Keçiboynuzu Pekmezi ve Kilerin Vazgeçilmez Yemeği. Erişte kafalarından oluştuğunu kaydetti. Önder Yücel ayrıca gelecekte kültürel miras alanında yeni belgesellerin çekileceğinin de müjdesini verdi.

Hayri Yenialp belgesel serisinin yönetmenliğini üstlendi. Bu projenin danışmanları Eğitimci Araştırmacılar Sedat Çolak ve Ahmet Olgun’du. – ANTALYA

karaburun-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu