Çinli uzman: ABD’nin gerçek temerrüde düşmesi pek mümkün değil
Çin dergisi Modernization of Management’ın Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı ve Yale Üniversitesi’nde misafir akademisyen olan Bien Yongzu, Sputnik’e ABD’deki bir temerrüdün küresel ekonomiyi nasıl etkileyebileceğini ve gerçek temerrüt olasılığının ne kadar yüksek olduğunu değerlendirdi.
Uzman, ABD’deki temerrüdün dünya ekonomisini, özellikle finans piyasalarını önemli ölçüde etkileyebileceğini belirterek, “Bunun nedeni, Amerikan borç yükümlülüklerinin sahiplerinin Amerika Birleşik Devletleri ve dünyanın dört bir yanından yatırımcılar olması, hatta bazı ülkelerin hükümetlerinin bile Amerikan devlet borcunda yatırım portföylerine sahip olmalarıdır.”söz konusu.
Yongzu, ABD’nin temerrüde düşmesinin küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkisinin ABD dolarının ana uluslararası para birimi olmasından kaynaklandığını vurguladı. “Birçok ülkenin şu anda dolarsızlaştırma sürecini hızlandırmak için aktif olarak hazırlık tedbirleri yürüttüğünü görüyoruz. Örneğin Rusya, Güneydoğu Asya ve Güney Amerika ülkeleri işlemlerde kendi para birimlerini veya diğer para birimlerini kullanmaya başlamıştır. ABD’deki temerrüdün ilk önce finans piyasasını vuracağı düşünülürse, ABD’nin borç portföyünü buna göre azaltacak ve döviz rezervleri dahil diğer para birimlerini çeşitlendirerek krizin olumsuz etkilerini hafifletmek için bazı ihtiyati tedbirler alınabileceğini düşünüyorum. ABD varsayılanı.dedi.
Uzman, “Mevcut küresel ekonomik gerilemede, ABD ve Avrupa da dahil olmak üzere birçok ülke yüksek enflasyonla boğuşurken, bazı gelişmekte olan ülkeler ekonomik zorluklarla karşı karşıya ve küresel ekonomide büyük bir belirsizlik var.”ifadeleri kullandı.
ABD’nin gerçek bir temerrüde düşme olasılığının düşük olduğunu, çünkü temerrüdün en çok kendisini etkileyeceğini kaydeden uzman, şöyle konuştu: “Bu sadece ABD’deki iki siyasi gücün oyunu kendi siyasi çıkarları doğrultusunda oynadığı anlamına geliyor, ancak bu konuda eninde sonunda bir anlaşmaya varılması muhtemeldir.”değerlendirmesini yaptı.