Akciğer kanseri tedavisinde erken teşhis önemli
İSTANBUL (İGFA) –Amerikan Akciğer Derneği, akciğer kanseri hastalarının 5 yıllık medyan sağkalımının yüzde 18,6 olduğunu bildirdi.
Anadolu Sağlık Merkezi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Serdar Turhal, “Birçok kanserin erken teşhisi için tarama testlerinin faydası gösterilmese de son dönemde akciğer kanseri taramalarının faydasını sorgulayan bir araştırmanın 20 yıllık sonuçları açıklandı.”
Bu sonuçlara göre yılda bir kez yapılan düşük doz akciğer tomografisi ile akciğer kanserinde uzun dönem sağkalım oranlarının yüzde 80’e kadar çıkabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bu çalışma Dr. Henschke tarafından rapor edildi” dedi.
ERKEN TANIYLA 20 YILLIK HAYAT ORANI YÜZDE 80
Bu çalışmada Uluslararası Erken Akciğer Kanseri Eylem Programı’na katılan 87 bin 416 hastanın sağkalım durumunun incelendiğini belirten Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Bunlardan ilk aşamada akciğer kanseri vardı. Bu hastaların 20 yıllık sağkalım oranı da yüzde 80 oldu. Özetle bu çalışmada 50-80 yaş arası, 20 paket/yıl sigara öyküsü olan ve son 15 yıla kadar sigara içmiş olan, tomografi ile akciğer kanseri taraması yapılması önerilen hasta grubu şu şekildedir: akciğer kanseri çoğunlukla ilk aşamada teşhis edilir ve bu hastalarda görülme sıklığı yüksektir. Hayatta kaldıkları gösterildi” dedi.